Spożycie wina w naszym kraju rośnie. Wynika to z wielu czynników. Przede wszystkim obiektywnie (w ujęciu statystycznym) i subiektywnie (każdy inaczej) bogacimy się, więc stać nas na produkty dotąd nieosiągalne. Z mediów dowiadujemy się, że umiarkowane spożywanie alkoholu, a zwłaszcza trunków z winogron, ma zalety i nie musi przerodzić się w nałóg.

Ponadprzeciętny zmysł smaku i zapachu

Oferta sklepów winiarskich jest spora i stale się powiększa. Nie każdy z nas dysponuje wiedzą o tym produkcie spożywczym. W sytuacji gdy chcemy spróbować czegoś nowego i brakuje nam orientacji, zwykle zdajemy się na opinię znajomych albo szukamy informacji w internecie, które nie zawsze muszą się sprawdzać. Fachową pomoc uzyskamy u sommeliera. Kto to taki?

Sommelier to słowo, które stosunkowo niedawno weszło do języka potocznego. Bardziej popularne wydaje się być pochodzące z języka niemieckiego wyrażenie „kiper”. Zresztą określenie „sommelier” ma wiele znaczeń. Najczęściej chodzi o winnego doradcę, czyli osobę znającą się na winach, mającą wiedzę teoretyczną i praktyczną o tych napojach alkoholowych. Sommelier degustuje i ocenia trunki wedle różnych kryteriów: smaku, wyglądu, zapachu, jakości. Obiektywną oceną umożliwia mu ponadprzeciętna wrażliwość smakowo-węchowa oraz bogata, stale aktualizowana i poszerzana wiedza.

Zajęcie to jest bardzo ciekawe i bardzo przyjemne. By je wykonywać, powinno się przejść kurs na sommeliera. Po takich zajęciach można starać się o pracę w dobrym lokalu gastronomicznym. Oczywiście, sporo można dowiedzieć się poprzez praktykę, czyli uprawiając własną winnicę. Jednak nie każdy ma taką możliwość.

Kiperskie szkolenie warto odbyć także dla przyjemności

Dzięki temu staniemy się bardziej świadomymi konsumentami. Będziemy umieć samodzielnie oceniać wino i nie damy się wpuścić w maliny jakiemuś nieuczciwemu sprzedawcy.

W kursie na sommeliera może uczestniczyć każda osoba dorosła. Część zajęć ma charakter teoretyczny, część – praktyczny. Kursanci uczą się wyostrzać swoje zmysły smaku i węchu. Otrzymują też porcję wiedzy o produkcji win, uprawie winogron, szczepach winnych.